Amerika’nın ünlü finans gazetesi The Wall Street Journal bugün manşetine “Türkler, düşen liradan kurtulmak için Bitcoin ve Tether’e sığınıyor” başlıklı habere yer verdi. Haber sosyal medyada yabancı ünlü kripto ve finans uzmanları tarafından yorumlanarak paylaşıldı.
Haberin Türkçe’ye çevrilmiş hali.
Kripto para birimleri Türkiye’de ve hükümetin ekonomik politikalarının önemli ölçüde güvensizlik yarattığı gelişmekte olan dünyanın bazı bölgelerinde benimseniyor.
Türk lirası o kadar değişken hale geldi ki Türkler yerel para birimini daha da riskli bir itibara sahip varlıklar için terk etti: kripto para birimleri.
Blockchain analitik firması Chainalysis’e göre, 2021’in son çeyreğinde lira dolar karşısında değer kaybederken, lira kullanan kripto para ticaret hacimleri üç borsada günde ortalama 1.8 milyar dolara sıçradı. Bu hacimler, Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından günde yaklaşık 71 milyar liralık işlem bulan 2019 anketinin sonuçlarıyla karşılaştırıldığında hala mütevazı, ancak yine de önceki beş çeyreğin herhangi birinden daha fazla.
Türkler, değeri dolara sabitlenmiş olan stablecoin tether’a özellikle hayran. Veri sağlayıcı CryptoCompare’e göre, bu sonbaharda lira, tether karşısında en çok işlem gören hükümet tarafından ihraç edilen para birimi oldu ve dolar ve euroyu geride bıraktı.
Türkler , paralarını ABD doları, euro veya altın olarak tutarak uzun süredir ekonomik çalkantıları atlattı . Son yıllarda kripto para birimlerinin yükselişi, çok daha değişken olsa da, servet depolamak için yeni bir araç grubu sundu. Eylül ayından bu yana lira, dolar karşısında değerinin yüzde 40’ını kaybetti . Bitcoin başlangıçta dolar karşısında yaklaşık %40 arttı, ancak şimdi %10’dan fazla düştü.
Türkiye’nin en büyük şehri ve ticari başkenti İstanbul’da, kripto para borsalarının reklamları tramvaylarda, reklam panolarında ve şehrin iki havaalanından birinde görünüyor. Kapalıçarşı’da, tüccarların döviz ve altın da sattığı yakın ara sokaklara sıkışmış bitcoin satan dükkanlar ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yükselen enflasyon karşısında tekrarlanan faiz indirimleri için geçen sonbaharda Türkiye’nin finans sistemini kargaşaya sürükledi. Para birimi , hükümetin tasarruf sahiplerini kurtarmasının ardından son haftalarda bir miktar istikrar kazandı , ancak yerel Türkler temkinli olmaya devam ediyor.
Bursa’da 27 yaşındaki bir tüccar olan Kağan Şenay, “Oranlarla ilgili anlamsız politikalar, enflasyon ve siyasi kararlarla ilgili yayınlanan istatistiklere duyulan güvenin azalması… Kuzeybatı Türkiye.
Şenay, ekstra para kazanmak için 2017 yılında bitcoin ticaretine başladığını söyledi. Giderek, bunu lira gelirini enflasyondan korumanın bir yolu olarak da gördü. Bir kumaş üreticisindeki işinden kazandığı liranın alım gücü, fiyatların artmasıyla birlikte azaldı.
Türkler, geçen yıl ülkede bir ödeme şekli olarak kullanılmasına ilişkin resmi bir yasağa rağmen kripto para birimlerini benimsedi . Türk kripto para borsası Paribu’nun danışmanı Turan Sert, uyarı yapılmadan açıklanan yasağın “Türk kripto para topluluğunda travmatik bir deneyim yarattığını” söyledi. Hükümet yeni bir kripto para yasasının yakında parlamentoya gönderileceğine söz verdi, ancak Bay Sert’e göre etkisinin ne olacağına dair çok az ayrıntı var.
Kripto para birimlerinin popülaritesi, Türkiye’de ve hükümetin ekonomik politikalarına güvensizliğin yüksek olduğu gelişmekte olan dünyanın bazı bölgelerinde arttı. Nijeryalılar, para birimi devalüasyonlarından ve yabancı para birimlerine erişim üzerinde sıkı kontrolden sonra ödemeler için bitcoin kullanıyor. Geçen yıl El Salvador , ekonomisini ABD dolarına bağladıktan yirmi yıl sonra, bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak tanıyan ilk ülke oldu.
Türkiye’de güvensizliğin bir kısmı lirayı aşıyor. Türkiye’nin bankacılık mevduatının üçte ikisi, çoğunlukla dolar ve euro olmak üzere yabancı para birimlerinden oluşmaktadır. Türk bankaları, bu doların bir kısmını, lirayı desteklemek için başarısız bir savaşta döviz piyasalarına müdahale etmek için kullanan merkez bankasına ve hükümete borç veriyor.
Dolar çekmek için bir acele olsaydı, Türk bankalarının mudilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bu doların bir kısmını geri almaları gerekecekti ve hükümetin bu dolarları temin edip edemeyeceği konusunda bazı sorular var. En kötü senaryoda, bazıları hükümetin bankaları dolar mevduatını liraya çevirmeye zorlayabileceğinden korkuyor.
Bu, bazı Türk tasarruf sahiplerine göre, bazılarını bankada tutulan dolarları ve nakit dolarları, istikrarlı paralar olarak bilinen kripto para birimleriyle takas etmeye zorluyor. Chainalysis, Aralık ayında liraya karşı yapılan işlemlerin yarısından fazlasının tether içerdiğini söyledi.
Tether gibi sabit paralar, bitcoin ve eter gibi daha değişken paralarda pozisyon alıp vermek için bir geçit olarak da kullanılır. Firmanın baş pazarlama sorumlusu Esra Alpay, Türk kripto borsası Bitlo’nun son çeyrekte liranın değerinin düşmesiyle yeni tüccarların sayısında bir artış yaşadığını söyledi.
“Türk lirasının son aylarda görülen oynaklığı ve yükselen enflasyonu, yatırımcılarımızın kripto para birimini uzun vadede karlı bir yatırım ve kısa vadede enflasyona karşı bir korunma aracı olarak görmelerine neden oldu” dedi.
Denizci olmak için eğitim gören 24 yaşındaki Ege Tuluay, Pazartesi günü ABD doları tasarruflarıyla tether satın alma komisyonunu kontrol etmek için Kapalıçarşı’daki bir kripto mağazası olan Caspicoin’e girdi. Diğer kripto para birimlerini satın almak için ipi kullanmayı planlıyor.
“Kripto paralar Türk halkına umut veriyor çünkü parasızlar ve para kazanmak istiyorlar. Türk halkı için kolay para gibi görünüyor” dedi.
Kaynak: wsj